Spare tips

Etter hvert som vi blir ungdommer og skal begynne å videre utdanne oss hender det seg at noen av oss forlater det trygge hjemmet hos mor og far. Noen flytter ut når de er 16 år pga av skole som ligger langt borte mens andre kanskje venter til de er 18 år eller eldre. Da starter livet hvor man skal kunne ta vare på seg selv. Betale regninger, gjøre husarbide, lage middag. Dere kjenner vel til reglen.
Ett av de store ansvarene vi plutselig får er å måtte holde styr på økonomien og pengene selv. Dette i seg selv kan være en utfordring i begynnelsen. Selv om du vet at du trenger pengene til regninger, mat, husleie og diverse andre nødvendige ting kan det være andre ting som det frister å bruke penger på i stede. Dette kan gjerne være litt skummelt.

Selv forlot jeg redet når jeg var 18 år. Plutselig skulle jeg stå på egne ben, og ikke minst skulle jeg styre økonomien min selv. Selvfølgelig har jeg gjort noen feil som alle andre, men med tiden har jeg lært meg hvordan jeg skal holde orden på økonomien hvor jeg får dekt alt av regninger men samtidig få spart en litt. Så nå tenkte jeg å dele noen tips som jeg har gjort meg erfaring av og som hjelper meg masse til å holde kontroll. Jeg sier ikke at jeg er noen ekspert på området, men som sagt så er dette erfaringer jeg har gjort meg.

1. Skriv budsjett
Å skrive budsjett, er det nødvendig? Du kan jo spørre deg selv om du synes det er nødvendig. Eller vet du hva pengene dine går til i løpe av en måned? Jeg lærte at det å skrive budsjett muligens må være noe av det smarteste jeg kunne ha startet med. Her skriver jeg ned inntekt og utgifter for hver måned. Da finner jeg ut hvor mye jeg har og hvor mye jeg trenger til ordinære regninger. Det som blir til overs kan jeg fordele på sparekonto og BSU konto. Eventuelt bruke på uventet regninger som kan dukke opp.

2. BSU konto
De fleste vet vel hva en BSU konto er. Altås, Bolig sparing for ungdom. Dette er en konto som du kan spare penger på. De pengene skal brukes den dagen du skal kjøpe deg bolig. Du trenger nødvendigvis ikke å sette inn flere tusen pr måned, men en liten sum hver måned hjelper masse! Og bare det at banken din ser at du er aktiv i å spare på denne kontoen er positivt i seg selv.

3. Regningkonto
Denne kontoen setter du det beløpet som du har fast på regninger i løpe av en måned. Du kan ha det slik at regningene blir atomatisk trukket eller du kan gå inn å betale hver måned. Det bestemmer du helt selv. Men det å sette pengene inn på en regningskonto gir deg en oversikt over hvor mye du bruker på regninger og hvor mye som ellers står igjen.

4. Sparekonto
Sparekonto er alltid greit å ha. Selv om du kanskje ikke sparer til noe spesielt er det alltid greit å ha noe i bakhånd om du skulle få bruk for det. Som foreksempel uventet tannlegetime eller at bilen må på verksted. Her kan du og velge hvor mye du vil sette inn i løpe av en måned. Har du ikke noe igjen etter at regningene er betalt så greit nok, men har du litt til overs en måned kan det være greit å plotte dem inn på sparekontoen.

5. Handle mat en gang i uken
Går du innom butikken etter skole/jobb kan du lett finne noe som frister. Mange små turer på butikken i løpe av en uke kan fort bli dyrt. Lag heller en liste over hva du skal ha til middag hver dag. Handle inn alt det du trenger i løpe av uken på en og samme dag. Her sparer du faktisk ganske mye!

6. Sparegris
Du tenker kanskje at sparegris er noe du hadde når du var liten hvor du samlet alle pengene og satte de inn i banken. Joda, det stemmer. Men det kan og være greit å bruke sparegris nå. La oss si du har ett matbudsjett på 500 kroner i uken eller mer. Når du da handler på butikken den ene dagen kan det hende du får litt penger til overs. Da kan du legge de pengene som blir til overs på sparegrisen. Kanskje har du ett par sko du har lyst på eller en kjole du har sett deg ut. Da kan du spare ut ifra pengene som blir igjen fra matbudsjettet og kjøpe deg noe fint med godsamvittighet fordi du har spart opp til det istede for å brukt penger du egentlig ikke har.

– Stine

Ny Mugge med blomster
Rosa fine sparegrisen min

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *